Un subiect despre
care îmi cereți deseori să vorbesc este somnul Magdei: când și cum a început să doarmă peste noapte și dacă doarme cu noi sau la ea în cameră.
Înainte de a povesti cum e la momentul de față cu somnul, zic să vă fac un scurt rezumat
despre cum a fost la început. Magda a fost
o bebelușă liniștită, a avut dureri de burtică care din fericire au durat puțin și nu au
fost într-atât de intense încât să ne țină nedormiți cu nopțile.
Pe
la 3 luni și-a creat singură un regim de somn care probabil e visul fiecărui părinte de bebeluș: somnul de noapte începea la 20.30 și se termina la 07.00, cu o singură repriză de alăptat în jurul orei 03.00.
La un moment
dat, pe la un anișor, chiar am mutat-o în camera ei. Dar, călătorind des și fiind nevoiți să dormim cu toții în același pat, am uitat rapid de acest
progres și Magda a continuat să doarmă noaptea cu noi iar la amiază în pătucul ei.
Un alt episod care ne-a perturbat somnul a fost atunci când la doi ani și două luni, am decis să ne despărțim (cu toții) de suzetă. Despărțirea în sine a fost mai ușoară decât m-aș fi așteptat, însă tot procesul adormitului a devenit mai complicat și mai lung, în condiția în care Magda până atunci adormea rapid cu suzeta și cu jucăria/ păturica ei de pluș. După câteva săptămâni în care ne-am înarmat cu răbdare de fier, am ținut-o în brațe și am legănat-o, lucru nu tocmai simplu cu un copil de 12kg - am reușit să instalăm o nouă rutină.
Momentul în care am primit de la Baumall patul-căsuță, acum două luni, a fost unul foarte exciting pentru noi toți. La început, Magda era interesată de el mai mult ca element de joacă decât ca un nou culcuș. Trecerea nu a fost nici ușoară nici
rapidă, însă înarmați cu răbdare și delicatețe, am făcut progrese. Acum doarme atât la amiază cât și noaptea în camera ei. Sa nu credeți însă ca adoarme instantaneu și fără ''ajutor'': citim cărți cu povesti/ poezii, cântam, noaptea facem și umbre pe tavan cu ajutorul lanternei telefonului.. și tot așa până când într-un final se relaxează și adoarme, la amiază în jurul orei 14.00, iar noaptea de la 22.00 până la 07.00.
Adevărul este că secrete valabile pentru toți copiii nu există. Fiecare familie găsește formula cu care toți se simt mai confortabil, sau cel putin o formulă suficient de bună ca să nu arătam ca niște zombie dimineața :). Dincolo de toate provocările somnului, nimic nu se compara cu acele clipe când spre dimineață, îți vine puiul în pat.
Iar voi ce metode ați pus la cale pentru a vă ajuta copiii să doarmă în pătucul lor?
No comments:
Post a Comment