Monday 27 November 2017

TRAVELLING WITH CHILDREN




Magda are 17 luni și în tot acest timp am zburat de 15 ori cu avionul, am călătorit de nenumărate ori cu automobilul pe traseul București – Chișinău, de câteva ori cu trenul și cu feribotul.
Așadar, am acumulat un pic de experiență la acest capitol și am decis să împart cu voi câteva din trucurile mele, pentru a face drumurile lungi mai plăcute atât pentru copil, cât și pentru noi, părinții.

Călătoriți dimineața devreme - Fie cu avionul, cu mașina sau cu trenul, porniți la drum cât mai devreme. Dimineața copiii sunt mai bine dispuși decât seara, când dimpotrivă, pot fi morocănoși și obosiți. Dacă aveți un zbor la primele ore ale dimineții, ați putea fi într-atât de norocoși, încât să vă doarmă copilul întreg drumul, cum de altfel se întâmplă de cele mai dese ori cu Magda. 

Luați-vă mâncarea de acasă - Este regula mea de aur! Foamea ne face pe toți mai nervoși, iar câteva gustări alungă garantat mofturile. Afine, banane sau alte fructe tăiate mărunt, covrigei, brioșe, grisine sunt doar câteva din snacks-urile care nu lipsesc niciodată din geanta mea. Sfatul meu e să luați ceva mărunt, astfel, copilul poate ciuguli minute bune în timp ce voi vă mai trageți răsuflarea. În cazul în care călătoriți cu avionul, e recomandat să aveți și biberonul cu lapte (dacă nu alăptați la sân), suzeta sau câteva acadele, care ar putea să vă prindă bine atunci când, din cauza schimbului de presiune din cabină, apar dureri de urechiușe.

Jucării multifuncționale - De fiecare dată când călătorim iau maxim două jucării cu noi, preferabil ceva care să o ocupe pe Magda în diferite feluri. La moment jucăriile noastre preferate sunt cartea senzorială de la Tik Tak Toys și o tabletă de la Ficher Price cu tot felul de cântecele, sunete de animale și lumini. Încerc să nu car prea multe și să o ocup cu ce am la dispoziție, dese ori câteva carduri de reducere din portmoneu sau revistele și instrucțiunile de la bordul avionului pot ocupa copiii minute în șir. 

Luați căruciorul cu voi - Din prima ar putea părea doar un bagaj în plus de cărat. Un cărucior pliabil însă vă poate salva atunci când copilul e obosit sau somnoros și în nenumărate alte situații. În mod normal, căruțul rămâne cu voi până la momentul îmbarcării în avion și îl primiți la aterizare (lângă scara avionului) sau îl găsiți pe banda rulantă cu toate bagajele de cală.

Nu cărați casa după voi - Când fac bagajul, încerc să nu iau cu mine chestii care pot fi găsite ușor la orice market din locul în care plec (gen scutece, lapte praf, șampon, pachete cu șervețele etc.). De fiecare dată călătoresc doar cu un trolley de mici dimensiuni care se încadrează în bagajul de mână, astfel, nu risc să mă trezesc fără bagaj și sunt nevoită să iau cu mine doar strict esențialul. Pe lângă trolley, mai am și un rucsac mic mereu lângă picioarele mele, cu chestii de primă necesitate gen apă, snack-uri, jucării, suzeta, jucăria de pluș cu care adoarme Magda, două scutece și un pachet mic de șervețele umede.

Închiriați apartamente - Dacă nu vă cazați în stațiuni all inclusive, cea mai bună alegere sunt garsonierele, care de obicei sunt dotate cu bucătării utilate. Astfel reușiți să-i pregătiți copilului mâncarea cu care este obișnuit acasă și totodată mai economisiți și voi pe mesele în oraș, în special dacă călătoriți în zone cu tot felul de gustoșenii locale, care pot fi găsite ușor prin magazine și tarabe.

Păstrați-vă calmul! - Încerc să fiu mereu relaxată, îmi păstrez calmul chiar dacă Magda face nazuri și nu mă jenez să accept sau să cer ajutorul celorlalți pasageri în cazul în care călătoresc singură. Mi s-a întâmplat să văd mămici poate mai agitate decât copilașii lor, stresate și obosite. Nu uitați că starea noastră se revarsă inevitabil asupra copilașilor noștri, așa că calm down :)

Cam asta e!
Țin să menționez că tot ce am scris mai sus se bazează pe experiențele noastre cu Magda, care e obișnuită cu drumurile lungi încă din primele săptămâni de viată și se adaptează ușor cu locurile noi. Să călătorești cu un copil mic poate fi o provocare, însă, cred că atitudinea noastră contează enorm. 
Iar voi ce trucuri folosiți când călătoriți cu copilul sau copiii voștri?



1 comment:

  1. Foarte tare! De abia aștept să am și eu un bebelino să pun în practică! 😁🤗

    ReplyDelete